Insulinooporność, czyli zaburzenia gospodarki węglowodanowej.
Insulinooporność jest sygnałem ostrzegawczym dla naszego organizmu, zapala się przysłowiowa „czerwona lampka” – UWAGA CUKRZYCA ZA ROGIEM.
Jak rozwija się insulinooporność?
Tkanki obwodowe, do których dociera insulina, w celu ułatwienia wykorzystania glukozy przez ich komórki są zamknięte na jej działanie, na skutek różnych zaburzeń metabolicznych. Nie odczytują prawidłowo sygnału związanego z obecnością insuliny, że mają otworzyć swoje kanały, aby glukoza z łatwością wniknęła do ich wnętrza. Zatem jeżeli tkanki obwodowe są mniej wrażliwe na insulinę, glukoza nie może wniknąć do ich wnętrza. Rośnie jej stężenie we krwi, prowadząc do hiperglikemii. Wówczas trzustka reaguje jeszcze zwiększoną produkcją insuliny, prowadząc do hiperinsulinemii.
Zatem insulinooporność można zdefiniować jako oporność tkanek obwodowych na insulinę. Jakie są objawy insulinooporności? – Ospałość po posiłku, – „Wilczy apetyt” mimo obfitego posiłku, – Niekontrolowane przybieranie masy ciała, – Zmęczenie i trudność w koncentracji, – Ciągła chęć na słodkie przekąski.
Jakie są przyczyny rozwoju insulinooporności?
Otyłość (zwłaszcza brzuszna). Tkanka tłuszczowa wisceralna wydziela mediatory stanu zapalnego, zmniejszając wrażliwość komórek na insulinę. Nasilony stan zapalny w organizmie. Chronicznie podniesiony poziom glukozy we krwi prowadzi do rozwoju stanu zapalnego całego organizmu. – Stres oksydacyjny (zbyt mała ilość przeciwutleniaczy).
Nieprawidłowa dieta. Zbyt duża ilość węglowodanów prostych i tzw. pustych kalorii. – Zaburzenia mikroflory jelitowej. – Stres, problemy ze snem a co za tym idzie podwyższony poziom kortyzolu. Permanentny stres powoduje, że chętniej sięgamy po słodycze, co tylko nasila problem insulinooporności. – Siedzący tryb życia i brak aktywności fizycznej.
Jak zdiagnozować insulinooporność?
Na podstawie krzywej cukrowej i insulinowej (OGTT) – doustny test tolerancji glukozy, – Niestety często brany pod uwagę jest wskaźnik HOMA-IR. Można go obliczyć samodzielnie, gdyż uwzględnia on wynik glukozy i insuliny na czczo, – Ponadto warto wykonać pomiar poziomu: homocysteiny, białka C-reaktywnego (CRP), a także wykonać lipidogram, ponieważ insulinooporność często idzie w parze z innymi zaburzeniami metabolicznymi.
Jaką dietę stosować w przypadku insulinooporności?
Przeciwzapalną o zwiększonym udziale kwasów tłuszczowych Omega-3. Wyeliminuj kwasy tłuszczowe nasycone, tłuszcze trans. Zamień je na zdrowe tłuszcze: oliwę z oliwek, awokado, orzechy, tłuste ryby morskie.
Ogranicz ilość spożywanych słodkich przekąsek, napojów gazowanych oraz alkoholu. Zadbaj o regularność posiłków. Nie podjadaj między posiłkami. Zwiększ ilość spożywanych warzyw ze względu na dużą zawartość antyoksydantów i błonnika pokarmowego. – Stosuj dietę o niskim indeksie i ładunku glikemicznym ze zmniejszoną ogólną ilością węglowodanów. Zwiększ udział tłuszczu i białka w diecie.
Zadbaj o aktywność fizyczną. Powinien być to umiarkowany wysiłek fizyczny: (spacer, pływanie, jazda na rowerze) trwający około 40 minut dziennie. Popraw jakość swojego snu, zadbaj o swój komfort psychiczny. Odpowiednia suplementacja!
Jakie suplementy stosować???
Lekiem farmakologicznym stosowanym w leczeniu insulinooporności jest metformina.
Suplementacja, w przypadku insulinooporności może okazać się skuteczna tylko i wyłącznie wtedy, kiedy będzie szła w parze z odpowiednią dietą i zmianą dotychczasowych, błędnych nawyków żywieniowych.
Probiotyki – potwierdzono korzystny wpływ suplementacji probiotycznej na zmniejszenie insulinooporności,
Witamina D3 (chroni przed rozwojem cukrzycy i insulinooporności) i kwasy tłuszczowe Omega-3 (zwiększa wrażliwość insulinową poprzez wyciszanie stanów zapalnych),
Kurkumina – silne działanie przeciwzapalne, poprawia wrażliwość komórek na insulinę,
Witaminy z grupy B – wpływają pozytywnie na działanie naszego układu nerwowego. Szczególna uwaga na witaminę B12 – wytyczne Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego – przy regularnym stosowaniu metforminy należy regularnie badać jej poziom.
Chrom w połączeniu z biotyną – poprawia wrażliwość na insulinę i wspiera działanie stosowanych leków.
Antyoksydanty: m.in. ekstrakt acai i polifenole m.in.: ekstrakt z zielonej herbaty.
Natomiast na obniżenie poziomu kortyzolu, redukcję stresu i poprawę jakości snu idealnie sprawdzi się: Ashwagandha (naturalny adaptogen), – Magnez, – L-teanina, – Tryptofan.
Sprawdźcie nasz fanpage na Facebooku!