AGAR
Agar, guma agar, morska żelatyna – pod takimi nazwami występuje substancja żelująca agar-agar. To jeden z tych produktów, o których wiele osób nawet nie słyszało, a i w sklepie niełatwo go dostać. Niepokój, a nawet niechęć, może dodatkowo wzbudzać fakt, że agar pozyskiwany jest z glonów, a na etykietach spożywczych widnieje jako E406.
“Żelatyna” z morza
Agar-agar jest produktem całkowicie naturalnym, dlatego stanowi popularny zamiennik żelatyny w diecie wegan. Proszek ten pozyskuje się z krasnorostów wydobywanych u wybrzeży Japonii, a coraz częściej także innych zakątków świata. Zwiększony popyt na agar spowodowany jest jego ciekawymi właściwościami oraz większym niż kiedykolwiek wcześniej zainteresowaniem dietą roślinną.
Agar do gara!
W przeciwieństwie do swojego odzwierzęcego odpowiednika agar jest całkowicie bezbarwny i bezwonny. Po zastygnięciu może być wielokrotnie podgrzewany do postaci płynnej. Dodatkowo zawiera sporo błonnika i nie wymaga chłodzenia przygotowanej z niego potrawy w lodówce. Poza galaretkami, konfiturami i innymi słodkościami wykorzystuje się go także w farmaceutyce i kosmetyce, jako środek wspomagający odchudzanie oraz składnik preparatów pielęgnacyjnych.
Naturalna wegańska substancja żelująca do żywności
Przykładowy sposób użycia:
Galaretka z agaru:
Na 1 szklankę płynu (np. soku owocowego) użyć 1 łyżeczki agaru. Agar rozpuścić w płynie o temperaturze 85 – 95 st.C.
Galaretka zacznie tężeć w temperaturze około 30 st.C. W razie potrzeby galaretkę można ponownie rozpuścić.
Podane proporcje są proporcjami orientacyjnymi.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Składniki
Agar
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w porcji 5 g |
%RWS* w 5 g |
Wartość energetyczna |
1410 kJ / 336 kcal |
71 kJ / 17 kcal |
1 % |
Tłuszcz – w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,3 g 0,1 g |
0,02 g 0,01 g |
< 1 % < 1 % |
Węglowodany – w tym cukry |
73,2 g 3 g |
3,66 g 0,15 g |
1 % < 1 % |
Błonnik |
7,7 g |
0,4 g |
– |
Białko |
6,2 g |
0,3 g |
1 % |
Sól** |
< 1 g |
0,01 g |
< 1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.