BURAKI SUSZONE
Buraki są smacznymi, zdrowymi i niedrogimi warzywami. Konieczność czasochłonnej obróbki termicznej sprawia jednak, że sporadycznie goszczą na polskich stołach – najczęściej w postaci gotowych surówek z dodatkiem cukru. Wzbogacenie diety o te bulwiaste rośliny może być dużo prostsze z buraczkami suszonymi.
A to burak!
Buraczki w postaci suszonej w niczym nie ustępują tym świeżym. Są gotowe do spożycia, nie wymagają brudzenia się i doskonale wzbogacą smak barszczu, kaszotto lub sałatki. Dzięki odparowaniu wody zawierają całość dobroczynnych witamin i minerałów, wraz z betalainami – barwnikami wzmacniającymi odporność, łagodzącymi procesy starzeniowe i zapobiegającymi chorobom nowotworowym.
Składniki
100% burak czerwony suszony, produkt nie zawiera żadnych dodatków. Produkt otrzymany z jednej odmiany świeżych warzyw, poddanych odpowiednim procesom technologicznym, suszony w celu zapewnienia ich trwałości.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Zastosowanie
Zastępują świeże buraki przy gotowaniu różnorodnych potraw, zwłaszcza tradycyjnego barszczu czerwonego.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1263 kJ / 301 kcal |
632 kJ / 151 kcal |
8 % |
Tłuszcz – w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,6 g 0,6 g |
0,8 g 0,3 g |
1 % 2 % |
Węglowodany – w tym cukry |
49,3 g 2,3 g |
24,7 g 1,2 g |
10 % 1 % |
Błonnik |
27,5 g |
13,8 g |
– |
Białko |
8,6 g |
4,3 g |
9 % |
Sól** |
1 g |
0,5 g |
8 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.