MĄKA JAGLANA
Powstaje z łuskanego i mielonego ziarna prosa – to naturalnie bezglutenowe zboże, o cennych dla organizmu właściwościach odkwaszających i antyoksydacyjnych. Charakteryzuje się delikatnie orzechowym i słodko-gorzkim posmakiem. Jest doskonała do słodkich i wytrawnych wypieków, w których znakomicie imituje strukturę pszenicy. Mąka jaglana to prawdziwy zastrzyk dobroczynnych substancji i solidny detoks dla organizmu.
Stara jak świat
Proso należy do grona najdłużej uprawianych na świecie roślin. Mimo walorów odżywczych i smakowych zostało na wiele lat zapomniane, czyniąc produkty z niego pochodzące niszowymi. Popularność wróciły mu ostatnie dekady, wraz z nadejściem fali chorób cywilizacyjnych. Wówczas ponownie doceniono właściwości mąki jaglanej.
Królowa kasz…
– tak nazywano niegdyś kaszę jaglaną. Analogiczny przydomek należy się także mące z prosa. Jest niezastąpiona w diecie osób z nietolerancją glutenu i chorych na celiakię. Jako jedna z nielicznych posiada odczyn zasadowy, a zatem także zdolność do odkwaszania organizmu. Usprawnia przemianę materii i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Zawiera najważniejsze pierwiastki, takie jak fosfor, potas, wapń i sód, a także witaminę C, PP oraz witaminy z grupy B. 100 g mąki jaglanej pokrywa niemal ⅓ dziennego zapotrzebowania na żelazo i magnez – jest to więc doskonały produkt także dla osób borykających się z anemią i chronicznym zmęczeniem.
Jaglany detoks od kuchni
Znajomość produktu to podstawa udanych dań. Mąka jaglana jest bardzo wdzięcznym składnikiem – wystarczy wiedzieć jak ją wykorzystać. Przede wszystkim posłuży do wypieków – zarówno zdrowego, prostego chleba, jak i ciast czy kruchych tart. Sprawdza się także w naleśnikach, gofrach, racuchach i wszelkich klasycznych potrawach mącznych. Znajdzie się dla niej miejsce także w tradycyjnej, staropolskiej kuchni babci – mąka z prosa to zdrowy i skuteczny sposób na zabielanie zup i zagęszczanie sosów.
Zastosowanie
Mąkę jaglaną można stosować do różnych potraw, gdyż doskonale zagęszcza zupy, sosy, stosowana również do chleba, naleśników, ciast, itp.
Źródło błonnika pokarmowego
Składniki
Mąka z kaszy jaglanej
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Mąka jaglana jest naturalnym źródłem:
Magnezu – przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Cynku – pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
Żelaza – pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1612 kJ / 384 kcal |
806 kJ / 192 kcal |
10 % |
Tłuszcz – w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
3,6 g 0,7 g |
1,8 g 0,35 g |
3 % 2 % |
Węglowodany – w tym cukry |
72,8 g 0 g |
36,4 g 0 g |
14 % 0 % |
Błonnik |
5,9 g |
2,95 g |
– |
Białko |
12,1 g |
6,05 g |
12 % |
Sól** |
0,08 g |
< 0,04 g |
< 1 % |
Witaminy i składniki mineralne |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 100 g |
Magnez |
164 mg |
82 mg |
44 % |
Cynk |
2,68 mg |
1,34 mg |
27 % |
Żelazo |
3,7 mg |
1,85 mg |
26 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.