PEKTYNA CYTRUSOWO-JABŁKOWA DO DOMOWYCH PRZETWORÓW
Polisacharyd, pektyna, substancja zagęszczająca, E440 – brzmi niepokojąco, zbyt laboratoryjnie, nie tak swojsko jak znana i lubiana żelatyna. Wśród całej sekwencji szkodliwych i owianych złą sławą E są też substancje pożyteczne, w tym roślinne, w pełni naturalne, bogate w błonnik pektyny.
Jasna strona E!
Biologicznie rzecz ujmując pektyny występują w ścianach komórkowych warzyw i owoców. Ich charakterystyczną cechą jest zdolność zagęszczania płynów środowisku kwaśnym – bez konieczności dodawania ogromnych ilości słodzideł. Dzięki temu doskonale nadają się do produkcji domowych przetworów – przewyższając cukry żelujące i żelfixy.
Nie budząca zaufania nazwa pektyny pochodzi od greckiego słowa pectos, oznaczającego krzepnąć.
Składniki
Pektyna E440 (ii), dekstroza.
Przykładowy sposób użycia
Przygotować 2 kg owoców i 1 kg cukru. Do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować. 33 g pektyny wymieszać z 1 szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców i mieszać. Gotować od 3 do 5 minut. Wsypać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.
Przechowywanie
Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w porcji 10 g |
%RWS* w 10 g |
Wartość energetyczna |
1070 kJ / 256 kcal |
107 kJ / 26 kcal |
1 % |
Tłuszcz – w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,5 g 0,5 g |
0,2 g 0,1 g |
< 1 % < 1 % |
Węglowodany – w tym cukry |
33 g 30 g |
3,3 g 3,0 g |
1 % 3 % |
Błonnik |
45 g |
4,5 g |
– |
Białko |
5 g |
0,5 g |
1 % |
Sól** |
< 0,01 g |
< 0,01 g |
< 1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.