Sezam
Sezam często jest stosowany w kuchni. Ziarna można spożywać na surowo lub delikatnie uprażone. Można je jeść jako przekąskę lub dodawać do sałatki czy zapiekanki makaronowej lub warzywnej. Wiele osób dodaje sezam do panierki do kotletów. Sezam jest również składnikiem wielu gotowych produktów, w tym oczywiście lubianych sezamków oraz paluszków. Coraz bardziej popularna jest pasta sezamowa – Tahini.
Składniki
Ziarna sezamu
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Sezam jest naturalnym źródłem:
> Fosforu –pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
> Magnezu – przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
> Cynku – pozwala zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
2781 kJ / 673 kcal |
1391 kJ / 337 kcal |
17 % |
Tłuszcz – w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
59,9 g 6,66 g |
30 g 3,33 g |
43 % 17 % |
Węglowodany – w tym cukry |
2,1 g 1,6 g |
2,1 g 0,8 g |
< 1 % 1 % |
Błonnik |
7,9 g |
3,95 g |
– |
Białko |
27,4 g |
13,7 g |
27 % |
Sól** |
0,03 g |
0,02 g |
< 1 % |
Witaminy i składniki mineralne |
W 100 g |
W porcji 50 g |
% RWS W 100 G |
Fosfor |
775 mg |
388 mg |
111 % |
Magnez |
377 mg |
189 mg |
101 % |
Cynk |
2,79 mg |
1,4 mg |
28 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.