SOCZEWICA CZERWONA
To roślina uprawiana już kilka tysięcy lat przed naszą erą. Dzisiaj nadal stanowi popularne warzywo strączkowe, a zainteresowanie nim nieustannie wzrasta, ze względu na znaczenie diety roślinnej. Zajmuje istotne miejsce w kuchni indyjskiej, gdzie jest głównym składnikiem dalu – aromatycznej potrawy o konsystencji zupy lub gulaszu. Czerwona soczewica – pyszna, sycąca i rozgrzewająca – to doskonały wybór na jesienno-zimowe dni.
Masoor Dal, czyli czerwona soczewica
Należy do rodziny bobowatych i wstępuje w kilku kolorach – m.in. zielonym, żółtym, brązowym i czarnym. Czerwone nasiona to tak naprawdę soczewica brązowa, pozbawiona łupinek, a dzięki temu łatwiej przyswajalna. Jest najchętniej wybierana ze względu na brak konieczności namaczania i najkrótszy czas gotowania spośród wszystkich odmian. Podczas obróbki termicznej traci swój okrągły kształt i szybko ulega rozgotowaniu. Ta niedoskonałość bywa wielkim atutem czerwonej soczewicy – w ten sposób potrawy stają się bardzo gęste i kremowe. Zupy, kotlety, potrawki, pasztety, sosy i dania jednogarnkowe – wszystko to smakuje wyśmienicie z dodatkiem Masoor Dal.
Superstrączki!
Czerwona soczewica uchodzi za bogaty w białko zamiennik mięsa. Nie jest to jednak produkt zarezerwowany tylko dla wegetarian i wegan. Warto włączyć go do codziennej diety, ze względu na bogactwo błonnika, węglowodanów złożonych oraz witamin i minerałów. Obok aspektów prozdrowotnych posiada też bardziej praktyczne zalety – jest niedroga, łatwa w przygotowaniu i dobra na początek kulinarnych eksperymentów z warzywami strączkowymi. Nie podrażnia układu pokarmowego, nie może się nie udać i smakuje właściwie każdemu.
Soczewica
Soczewica jest rośliną motylkową, o strąkach zawierających jedno lub dwa nasiona o okrągłym, owalnym lub sercowatym kształcie. Ziarno soczewicy ma barwę w odcieniu brązowym, zielonym i czerwonym, charakteryzujące się nadzwyczajnym, wyrazistym smakiem.
Zastosowanie
Świetnie smakują zupy, w których występuje w głównej i jedynej roli. Zmielona, jest fantastyczną bazą do wszelkiego typu wypełnień, a także kotletów. Zmiksowana z cytryną, oliwą i innymi przyprawami, daje pyszne i wielosmakowe pasty do kanapek. Z soczewicy można robić pyszne pasztety. Można z niej wyczarować farsze do gołąbków, krokietów czy pierogów. Ugotowana i wystudzona doskonale uzupełnia różne sałatki.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza produktu
|
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* w 50 g
|
Wartość energetyczna |
1231 kJ / 293 kcal |
616 kJ / 147 kcal |
7 % |
Tłuszcz – w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,1 g 0,2 g |
0,55 g 0,1 g |
1 % 1 % |
Węglowodany – w tym cukry |
29,6 g 2 g |
14,8 g 1 g |
6 % 1 % |
Błonnik |
30,5 g |
15,3 g |
– |
Białko |
25,8 g |
12,9 g |
26 % |
Sól** |
0,02 g |
0,01 g |
< 1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również:sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.