GROCH ŁUSKANY
Nie istniałaby bez niego najlepsza, wojskowa grochówka. Wigilijna kapusta straciłaby wiele smaku. Kuchnia wegetariańska stałaby się uboższa bez pysznych, sycących kotlecików, a dzieci być może nigdy nie poznałyby prawdziwej, bajkowej księżniczki…
… na ziarnku grochu!
Groch kojarzony jest głównie z ciężkostrawnymi potrawami, na które wolno sobie pozwolić od święta. Mało kto wie, że ta roślina strączkowa zawiera w sobie też sporo dobra. Niski indeks glikemiczny sprawia, że to produkt doskonały dla cukrzyków, a zawartość protein wspiera walkę z nadciśnieniem i chorobami nerek. Trudno zapomnieć też o aspektach praktycznych – groch, dzięki wysokiej zawartości białka jest bardzo sycący, niedrogi i można go przechowywać przez długi czas.
Groch jest naturalnym źródłem:
Magnezu – przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Żelaza – pomaga w produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
Tiaminy (Witaminy B1) – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Składniki
Groch łuskany
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1345 kJ / 321 kcal |
673 kJ / 161 kcal |
8 % |
Tłuszcz – w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,4 g 0,22 g |
0,7 g 0,11 g |
1 % 1 % |
Węglowodany – w tym cukry |
45,2 g 0,8 g |
22,6 g 0,4 g |
9 % < 1 % |
Błonnik |
15,0 g |
7,5 g |
– |
Białko |
23,8 g |
11,9 g |
24 % |
Sól** |
0,08 g |
0,04 g |
1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.