Quinoa – komosa ryżowa (biała) 250g
Quinoa, zwana komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim, jest źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Jest doskonałym dodatkiem do dań warzywnych i mięsnych jako zamiennik ryżu i kasz. Produkt przeznaczony również dla wegan i wegetarian.
Sposób użycia: Produkt gotowy po uprzednim przygotowaniu: Ziarna quinoa należy wypłukać przed gotowaniem pod bieżącą wodą (jeżeli woda się nie pieni, wystarczy jedno płukanie, w przeciwnym razie płuczemy 2 – 3 razy). 1 szklankę ziaren wsypać do gotującej się wody (500 ml) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Gdy z ziaren wyłaniają się małe białe ogonki oznacza to, że komosa jest prawie gotowa. Po ugotowaniu odstawić na 15 minut.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna / Energy | 1613 kJ / 382 kcal |
Tłuszcz / Fat
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone / of which saturates |
6,1 g
1,6 g |
Węglowodany / Carbohydrate
– w tym cukry / of which sugars |
64 g
0 g |
Błonnik / Fibre | 7,0 g |
Białko / Protein | 14 g (28%*) |
Sól / Salt | 0,01 g |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). / Reference intake of an average adult (8 400 kJ/ 2 000 kcal).
Składniki: 100% quinoa (komosa ryżowa)
Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam oraz produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.